Priprema za maskenbal u vrtiću: Omiljena razonoda mališana

Kako vi rešavate ovu dilemu? Iskreno, dosta roditelja ne razmišlja previše kako će karneval proteći u vrtiću i sa kakvim izazovima se susreću vaspitači u vrtiću kada zabava krene. Zato smo savet potražili lično od vaspitačice, koja je na temelju svog iskustva dala iskušani recept za uspešnu karnevalsku zabavu u vrtiću.

pexels-photo-220426

Gde roditelji naprave najviše grešaka?

Iako je većina kostima vrlo zabavna, kod maskiranja bi trebalo misliti o detetovom uzrastu. Neki kostimi su neprikladni za vrtić, posebno ako su deca skoro juče došli na upis u privatni vrtić, jer deci može postati prevruće ili u njima ne mogu obavljati neke osnovne dnevne aktivnosti, na primer kada trebaju nešto popiti, pojesti. Neprikladan kostim za njihov uzrast može dete sputati i omesti u situacijama koje inače rešava samostalno. Izaberite masku sa sadržajem i značenjem. Često se događa da deca nisu sigurna šta njihova maska predstavlja. Ako dete ne zna šta predstavlja, u igri se neće osećati dobro. To može negativno uticati na njegovo samopouzdanje. Neka kostim odgovara detetu. Jednogodišnjaka obucite u jednodelni kostim; na primer u kostim mede, dok petogodišnjak već može imati višedelni kostim; na primer gusara ili princezu. Važno je da dete zna šta tj koga predstavlja, da bi moglo igrati svoju ulogu.

Šta detetu treba obući ispod kostima?

Roditelji se zasigurno bore s dilemom šta detetu obući pod kostimom. I često je rezultat te dileme pretoplo obučeno dete. Pod kostimom je bolje obući manje odeće. Ako će deca ići napolje, ne brinite. Vaspitači znaju da bez obzira na kostim, u zimskim danima uvek moraju obući jaknu i staviti kapu, šal i rukavice. Dakle, manje je više!

Šta je sa šminkom, može li dete biti našminkano?

Vaspitači ne savetuju šminkanje. Tokom celog dana šminka se razmaže. Osim toga deca u vrtiću idu na spavanje pa pre treba očistiti šminku sa lica. Ako dete ipak odlučite našminkati, neka to bude umereno. Najbolje je neki mali dodatak, na primer tačkice, srce ili šljokica – tek toliko da zadovolji detetovu potrebu da bude drugačije.

Prema godišnjem planu, deca se za karneval u vrtiću pripremaju nekoliko dana ranije; uče o narodnim običajima i tradiciji, a sve to mogu doživeti i kroz igru. Zato vaspitači za vreme karnevala s decom uče kako se pevaju pesme i stvaraju maske i razne ukrase kojima će se maskirati.

A kada dođe dan kada u vrtić stižu mali likovi iz bajke, tada počinje zabava, veselje, smeh i igra. Vaspitači s decom pevaju i plešu, deca sviraju, pevaju, organizuje se ples pod maskama i sl.

Slični članci:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *